Ahşap Zemin Dekorasyonu
Ahşap geçmişten günümüze tüm mekanları güzelleştiren, sıcak bir atmosfer kazandıran dayanıklı bir malzeme olarak birçok alanda kullanılmaktadır.
Özellikle tüm dekorasyon uygulamalarının doğal görünümü ile vazgeçilmez malzemesidir.
Çok dayanıklı ağaç türlerinden üretilen ahşap malzeme, dekorasyon uygulamalarında zemin kaplamalarında, duvar kaplamalarında, mobilyalarda kullanılmaktadır.
Zemin kaplaması uygulaması yapılacak alanın öncelikle açık ve kapalı olmasına göre karar verilir. Sonrasında diğer dekorasyon malzemeleri ile uyumuna bakılarak karar verilir. Ahşap açık veya kapalı fark etmeksizin dayanıklılık gösterir.
Gerek açık gerekse kapalı alanlarda zemin kaplamalarının dayanıklı olması önemlidir. Ahşap dayanıklılığı dışında doğal ve sıcak görünümü ile de tüm yer döşemelerinde tüm mekanlarda en çok tercih edilen yer malzemesidir. Kapalı alanlarda yaygın olarak parke ve laminalar ile döşeme yapılmaktadır. Deck ürünleri ise tüm açık alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ahşap zemin kaplama da iki çeşit bulunmaktadır. Uzun yıllar ahşap deck tek başına ahşap yer döşemelerinde kullanılmakta iken son yıllarda daha gelişmiş bir ahşap kaplama olduğundan kompozit deck kullanılmaktadır. Kompozit deck, ahşap deck malzemede belli bir kullanım süresinden sonra yaşanan olumsuzlukları gidermek amacıyla özel olarak geliştirilmiş bir yer döşemesidir. Daha üstün özelliklere sahiptir. Ahşap malzeme mimarinin en vazgeçilmez malzemelerindendir. Doğal bir malzeme olduğundan zamanla oluşan olumsuzlukları gidererek ahşap malzemenin yaygın olarak kullanılmasının devamını getirmek için kompozit deck üretilmiştir.
Ahşap deck doğal çok sağlam ağaçlardan üretilmektedir. Kompozit deck ise ağaç talaşlarından ve poliüretan malzemelerin karışımından üretilmektedir. Ayrıca içeriğinde özel bileşenler bulunmaktadır.
Ahşap Yer Kaplamalarının Kullanım Alanları
- Oteller
- Spor Tesisleri
- Verandalar, Pergolalar
- Köprüler, Yürüyüş Yolları, Patika Yollar
- Bahçe ve Kış Bahçeleri,
- Villalar, Dağ ve Doğa Evleri,
- Kayak Merkezleri
- Sosyal ve Dinlenme Tesisleri ile Kamu Kuruluşları
- İskeleler, Plajlar ve Saunalar
- Tüm Islak Alanlar
- Teras ve Balkonlar
- Marinalar ve Yelken Kulüpleri
- Prefabrik ve Müstakil Evler
- Kafeler
- Restoranlar
Ahşap Yer Döşemelerinin Özellikleri
Estetik Görünüm: Her ikisinde ahşap görünümlüdür. Kompozit malzemenin içeriğinde poliüretan malzemeler olmasına rağmen ahşap görünümlüdür. Tüm mekanlara sıcak ve doğal görünüm sağlarlar.
Maliyet: Diğer zemin kaplamalarına göre her ikisi de çok dayanıklı olduğundan başlangıç maliyeti daha çok gözükse de ekonomiktir. Ayrıca temizliklerinde kimyasal malzeme kullanımına ihtiyaç duyulmadığından çevre dostudur. Kimyasal temizlik malzemelerinden tasarruf sağlandığından avantajlıdırlar.
Suya Dayanıklılık: Her ikisi de suya karşı dayanıklıdır. Kompozit deck suya maruz kalsa da görünümünü kaybetmemesi ve daha uzun yıllar dayanıklılık göstermesi için özel bileşenlerden üretilmiştir. Su emilimine karşı içeriğindeki malzemeler sayesinde daha dayanıklı olup kıymıklanmaz.
Nem ve Rutubet: Kompozit Deck nemden ve rutubetten etkilenmemesi için özel üretilmiştir. Bu nedenle küflenmez, parçalanmaz, çürümez, yıpranmaz. Oldukça neme ve rutubete karşı dayanıklı üretilmiştir.
Mantar Oluşumu ve Böceklenme: Klasik ahşap malzemede belli bir kullanım ile bakımı ve temizliği düzgün yapılmadığında böceklenme vb. oluşumlar olabilmekteydi. Bu yüzden kompozit deck içeriğinde mantar oluşumları ve böceklenme olmaması için özel bileşenlere sahiptir.
Yosun Tutma: Kompozit malzeme yosun tutmaz.
Temizlik: Her ikisi de hijyeniktir. Kompozit deck antibakteriyel özellikte üretilmiştir. Kompozit malzeme sadece ılık suyla temizlendiğinden derz aralarında kirlilik olmayan bir malzemedir. Bu özelliği ile temizlik malzemelerinden ve derz araları için üretilen kimyasalların kullanılmasından tasarruf sağlar.
Çevre Dostu: Her ikisi de çevre dostudur. Kompozit deck talaşlardan üretildiğinden geri dönüştürülebilen bir malzemedir.
Hava Koşulları: İkisi de tüm hava koşullarına çok dayanıklıdır.
Çeşitlilik: Her ikisinde de renk ve desen seçenekleri bulunmaktadır.
Kullanım Alanları: Tüm açık ve kapalı alanlarda kullanılır. Kompozit deck havuz kenarlarında suya maruz kalsa da ilk görünümünü koruduğu için daha avantajlıdır. Ayrıca yüzeyinin kaymaması ve güneşe maruz kaldığında yüzeyinin çok ısınmamasından dolayı havuz kenarlarında daha dayanıklıdır.
Bakım: Ahşap deck malzeme düzenli temizliği yapılmadığında boya ve cilalama isteyen bir malzemedir. Kompozit deck ise boya ve cilalama gibi bakımı gerektirmez. Ahşap deck su bazlı boyalarla belli aralıklarla bakım isteyen bir malzemedir. Buna rağmen diğer yer döşemelerine göre daha az bakım isteyen bir malzemedir.
Kaymaz Yüzey: Her ikisinin de yüzeyi kaymaz. Çıplak veya ayakkabı ile güvenli bir şekilde gezilebilir. Bu yüzden ıslak zemin alanlarında yaygın olarak kullanılırlar.
Montaj: İki malzemenin de montajı kolaydır. İşçilik maliyetlerinden tasarruf sağlar.
Desen ve Doku: Doku, desen ve renk açısından seçenekleri çoktur.
Dış Mekan Ağaç Türleri: Dış budwood, ipe, kumaru, balau, iroko, çam, garapa, tik, ve cambara gibi ahşaplardan üretilir. İç mekanlarda farklı ağaç türleri kullanılmaktadır.
Uygulama Özellikleri: Ahşap deck, beton veya mevcut zemin üzerine toprak ile teması kesilmiş beton atılmadan uygulanmaktadır. Kompozit malzemenin ise altına karkas denilen iskelet oluşturulur. Kompozit malzemede de toprak üstüne beton dökülmesi gerekmektedir. Sadece karkaslar kompozite özel döşenen alt taşıyıcılardır. Kompozit malzemede özel bir kilit sistemi ile montaj yapılmaktadır.
Aşınma ve Dayanıklılık: İki malzemede aşınmaya karşı dayanıklıdır.
Isı ve Ses Yalıtımı: İkisinde de ısı ve ses yalıtımı yüksek kalitedir. Son yıllarda bahçelerde mahremiyetin sağlanması açısından korkuluklarda, çitlerde, separatörlerde ve ara duvar bölmelerinde kompozit malzeme daha çok kullanılmaktadır.
Isı Dengeleme Özelliği: Kompozit deck içeriğindeki diğer malzemeler sayesinde yüksek kalite ısı dengeleme özelliğine sahiptir. Bu yüzden duvar kaplamalarında da sıkça kullanılmaya başlanmıştır.
Renk: Her iki malzemede de birçok renk, doku ve desen seçeneği bulunmaktadır. Kompozit malzemenin içeriğinde renk solmasını önleyen özel bileşenler vardır. Bu özelliği sayesinde güneş ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalsa da etkilenmez. Rengi solmaz. Bu özelliği ile son yıllarda bahçelerde verandalarda, pergolalarda, kamelyalarda ve çardaklarda sıkça kullanılmaya başlamıştır.
Mutfak: Kompozit deck malzemenin en önemli özelliklerinden biri leke tutmamasıdır. Yüzeye dökülen yiyecek ve içeceklerden etkilenmez. Bu özelliği sayesinde kafe ve restoranların mutfaklarında çok tercih edilir.
Kompo Deck ile tüm mekanlarınızı ahşap ile güzelleştirelim…