Ahşap Zemin Kaplama Kompodeck

Tüm dekorasyonların en vazgeçilmez malzemesi ahşap malzeme zemin kaplamalarında da çok tercih edilmektedir. Mimarinin her zaman gözdesi olmuş bir malzemedir. Ahşap zemin kaplamalarında ahşap deck ve kompozit deck olmak üzere iki malzeme kullanılmaktadır. 

Suya, aşınmaya, mevsim koşullarına dayanıklılığı ile zemin kaplamalarında ahşap her zaman tercih edilmiştir. Özellikle doğa ile çok uyumlu olmasından dolayı açık alanlarda dekorasyonlarda sıkça kullanılır. Outdoor malzemeleri ile de en uyumlu malzemedir. 

Dış mekan yer kaplamaları hava koşullarına çok maruz kaldığından çok dayanıklı bir malzeme ile döşemenin gerçekleşmesi oldukça önem arz etmektedir. Buralarda kullanılan ağaçlar özellikle suya ve mevsim koşullarına dayanıklı olacak ağaç türlerinden üretilmektedir. İpe, iroko, garapa, cambara, dış budwood vb. ağaç türleri dış mekan yer döşemeleri için oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü ağaçlardır. Ahşap deck doğal ahşaplardan üretilir. Kompozit malzeme ise ahşap talaşları ile poliüretan malzemelerden üretilir. Doğal ahşapta zamanla görünümü etkileyen deformasyonların olmaması için özel üretilmiştir. 

Ahşap Yer Kaplamalarının Özellikleri ve Avantajları

Görünüm: Doğal, sıcak ve estetik bir görünüme sahiptirler. Kompozit malzeme ahşap görünümlü olmasına rağmen içeriğinde ağaçtan farklı malzemelerde bulunmaktadır. Her iki deck malzemesinde de renk, desen ve doku seçenekleri vardır.

İçeriği: Ahşap deck sağlam ve dayanıklı ağaç türlerinden üretilmektedir. Bazı ağaç türleri ithal ağaçlardır. Kompozit malzeme ağaçların talaşlarından üretilmiştir. Ayrıca içeriğinde poliüretan malzeme ile mantar ve böceklenmeyi önleyici özel bileşenler bulunmaktadır. 

Uygulama Özellikleri: Kompozit deck uygulamasının özel bir yöntemi vardır. Zemin ile arasında karkas denilen taşıyıcılar vardır. Karkaslar kompozite özel bir uygulamadır. Bu yüzden işçiliği önemlidir. Profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Yüzeyde hareket olmaması için karkasların doğru sayıda ve aralıklarda yerleştirilmesi çok önemlidir. Ahşap deck de beton veya mevcut zemin üzerine toprak ile teması kesilmiş beton atılmadan uygulanmaktadır. 

Suya Dayanıklılık: Geçmişten günümüze doğal bir malzeme olan ahşap suya karşı son derece dayanıklı bir malzemedir. Aynı zaman da doğa ile uyumlu bir dekorasyon malzemesidir. Kompozit malzeme ise suya daha da dayanıklı bir malzemedir. Suya maruz kalması görünümünü değiştirmez. 

Mantar Oluşumu ve Böceklenme: Doğal ahşap deck kullanıcı hatalarından dolayı zamanla böceklenme gösterebilmektedir. Doğal bir malzeme olduğu için böceklenmesi çok normaldir. Bu yüzden temizliğinin iyi yapılması gerekir. Kompozit deck kullanım hatalarına da çözüm getirmek için özel üretilmiştir. İçeriğinde mantar oluşumlarını ve böceklenmeyi engelleyen özel bileşenlere sahiptir. Parazit oluşumları görülmez. Bu nedenle daha dayanıklı bir malzemedir. 

Montaj: Montajı ve kurulumu kolay yer kaplamalarıdır. Kompozit malzeme kolayca sökülüp yeniden monte edilebilmektedir. 

Renk: Kompzoit malzeme UV ışınlarına maruz kalsa da deforme olmaz. Rengi solmaz. 

Mevsim Koşulları: Her iki malzemede tüm mevsim koşullarına karşı yüksek dayanıklılık gösterir.

Güneş Işınları: Kompozit deck UV ışınlarının sebep olacağı renk solmalarını önlemek amacıyla özel üretilmiştir. Yüzeyi aşırı ısınmaz. 

Güvenlik: Her iki malzemenin de yüzeyi kaymadığından güvenlidir. Islak olduklarında yüzey kaygan değildir. Desen ve doku seçimine göre pürüzsüzdür. Kompozit malzemenin montajında özel kilit sistemi kullanıldığından çivi batması riski yoktur. Çıplak ayakla gezildiğinde risk yoktur. Ayrıca çocukların ve evcil hayvanların aşındırmalarına karşı dayanıklıdırlar. Çevre dostu malzemelerdir. Kompozit deck de yüzeyin aşırı ısınmasını önleyici bileşenler olduğundan çıplak ayakla gezildiğinde ayakları yakmaz. 

Antibakteriyel Özellik: Ahşap deck ve kompozit deck antibakteriyel özellikte olup hijyenik malzemelerdir. Kompozit deck malzemesi leke tutmadığından yüzey üzerinde kirli görünüm oluşturacak tüm olumsuzluklara karşı koruma özelliğinde üretilmiştir. 

Yüzey: Kaymaz özelliktedirler. 

Leke Tutması: Kompozit deck leke tutmamayan bir yüzeye sahip olması için özel üretilmiştir. Özellikle yoğun içecek ve yiyecek dökülme riskinin olduğu mutfaklar için son derece avantajlı bir malzemedir. Sıcak dökülmeler yüzeyini de aşındırmaz. Kompozit malzeme içeriğinde ahşap olduğundan yosun tutmasını önleyici bileşenlere sahiptir. Yosun tutmaz. Ahşap deck koşulların sertliğine göre yosun tutabilir. Doğal bir malzeme olmasından dolayı yosun tutması normaldir. 

Aşınma ve Dayanıklılık: Aşınmaya karşı çok dayanıklıdırlar. Kompozit deck biraz daha dayanıklıdır. 

Doğa Dostu: Her ikisi de çevre dostu olup kompozit malzeme geri dönüştürülebilme özelliğine sahiptir. Mekân değişikliklerinde kompozit deck malzemesi yeni mekân ölçüleri de uygunsa taşınıp yeniden döşenebilir. Özellikle kompozit deck ağaç talaşlarından üretildiği için üretimi için ağaç kesimine ihtiyaç duyulmaz. 

Nem ve Rutubet: Rutubetten ve nemden etkilenmemesi nedeniyle son yılların en popüler dış mekân zemin kaplaması kompozit decktir. Bu özelliği sayesinde küflenmez ve çürümez. 

Parçalanma ve Kırılma: Her iki malzeme de oldukça dayanıklıdır. İçeriklerinde taş olmadığından kırılma ve çizilme olmamaktadır. Çizilmeme sebebi oldukça dayanıklı malzemeler olmasıdır. Ahşap deck malzemenin temizliğinin iyi yapılması gerekir. Doğal bir malzeme olduğundan zamanla böceklenme olmaması için güzel temizlenmelidir. Böceklenme problemlerinin oluşmaması için gerekli bakımlar yapılmazsa zamanla küflenme, yıpranma ve çürüme nedeniyle parçalanabilir. Ama unutulmaması gereken bilgi ahşap deck malzemede kolay kolay parçalanmaz. 

Boya ve Cilalama: Ahşap deck malzemeye belli aralıklarla cilalanmalı veya boyama işlemleri gerekir. Kompozit deck malzemesinde özel bakım masrafları yoktur. Rengi solmayan bir yer döşemesidir. Her iki deck malzemesinin temizliği de kolaydır. Deterjan gerekmeden temizlenebilir. Özellikle açık alanlarda yeşilliklerin kimyasallardan zarar görmemesi için avantajlı bir özelliktir. 

Isı Yalıtımı: Her iki deck malzemesinin de ısı yalıtımı çok yüksektir. Kompozit malzemenin ısı dengeleme özelliği sayesinde yüzeyi aşırı soğumaz ve ısınmaz. Bu yüzden son yıllarda dış cephe kaplamalarında da çok tercih edilmektedir. Çünkü iklimlendirme sistemlerinin enerji maliyetlerinden tasarruf edilmesini sağlar. 

Ses Yalıtımı: Her iki deck malzemesinin de ses yalıtımı çok kalitelidir. Özellikle bahçeli evlerde, villalarda, havuzlu evlerde, müstakil evlerde, villalarda komşu ile mahremiyeti sağlamak için kompozit deck ses yalıtımı ile daha iyidir.

Ahşap Yer Kaplamalarının Kullanım Alanları

  • Kafe ve Restoranlar
  • Bahçeler, Bahçe Patika Yolları
  • Tatil Beldeleri, Köprü, Yürüyüş Yolları
  • Müstakil Evler ve Villalar
  • Sauna vb. Islak Zemin Alanları
  • Prefabrik ve Doğa Evleri
  • Sosyal ve Spor Tesisler
  • Oteller, Kayak Merkezleri Dinlenme Alanları
  • Açık ve Kapalı Tüm Alanlar
  • İskeleler ve Marinalar
  • Plajlar ve Havuz Kenarları
  • Balkonlar, Teraslar ve Rooflar
  • Verandalar, Pergolalar ve Kamelyalar

Kompo Deck ile açık ve kapalı alanlarınızdaki zeminlerinizi ahşabın doğal ve sıcak görünümüne kavuşturmak için bizimle iletişime geçiniz…